Valikko

Täsmäpystyjigaus

Täsmäpystyjigaus on haastava kalastusmuoto, mutta mahdollisuus saada "elämänsä kala" on suurempi kuin pohjasta tapahtuvassa kalastuksessa. Tekniikka ja idea on vastaava kuin normaalissa pystyjigauksessa, mutta täsmäjigaus tapahtuu ainoastaan välivedestä. Haravoimme 2-10 metrin vesialuetta, josta etsimme isoja kalakaaria. Vettä voi olla veneen alla vaikka 30 metriä. Suuren kalan löydyttyä pyrimme pysymään kohdekalan päällä ja laskemaan jigin kalan näkökenttään yrittäen saada kala iskemään. Tässä muodossa käytämme monesti isoja jigejä kuudesta tuumasta jopa kymmeneen tuumaan asti. Täsmäpystyjigauksessa lisämielenkiintoa tuo kaikuluotaimen lukeminen, joka mahdollistaa jigin ja kalan reaaliaikaisen seuraamisen.

Täsmäpystyjigausta pystyy harrastamaan läpi koko avovesikauden. Täsmäpystyjigaaminen onnistuu lähes missä tahansa, esimerkiksi pakkojen penkoilta/reunoilta, matalikoilla, syvänteistä, tasaisilta savipenkoilta jne. Monesti tilanteeseen sopivan uittotekniikan löytyminen houkuttelee erityisesti kuhat iskemään. Hyvin usein uittoliikkeen ei tarvitse olla kovin suuri, jopa vavan paikallaan pitäminen on monesti sen hetken oikea tyyli (tuuli ja virtaukset joka tapauksessa liikuttavat viehettä vaikka kalastaja yrittäisikin pitää sitä täysin paikallaan). Kalan lähestyessä jigiä (näkyy kaikuluotaimessa), monesti pieni kelaus on tehokasta, joka näkyy kalalle mahdollisesti pakenevana saaliina.

Varsinkin vieheen väri ja myös koko ovat erittäin tärkeitä tekijöitä täsmäpystyjigauksessa. Päivän ottiväri pitää monesti etsiä ja löytää monta kertaa, olosuhteiden vaihtuessa.

Täsmäpystyjigaus onnistuu ainoastaan veneestä. Hieman pienemmän kokoluokan veneet ovat tähän kalastusmuotoon sopivimpia mm. ketteryytensä ansiosta.


Täsmäpystyjigausvälineet:

Jigausvälineet pitää olla mahdollisimman tunnokkaat, mutta niissä on myös oltava riittävästi voimaa. Kela, vapa ja siima pitää olla tasapainossa keskenään.

Jigivapa saa olla jämäkkä, voimakas ja samalla mahdollisimman tunnokas. Aihion jäykkyys kannattaa mitoittaa siihen, minkäpainoisilla jigipäillä (+jigi) kalastaa eniten. Oikea vavan mitta on jigikalastajan omissa käsissä, mutta yleisimmin käytetyimpiä vavan mittoja on 6-7" jalkaa.

Jigikelan tulee olla tasapainossa vavan kanssa. Valintana ehdottomasti hyrräkela.
Hyrräkelassa hyvän otepinnan takaava kampi on todella tärkeä. Kokoluokka esimerkiksi 200 (vaihtelee hyrräkelamerkeittäin). Jarruvoimaa tulee olla riittävästi, mielellään ainakin 5-6kg verran. Monet suosivat välitykseltään nopeampaa kelaa, jolloin jigin nostaminen tapahtuu nopeammin (välitykseltään 7,0:1 tai nopeampi). 

Jigisiima Täsmäpystyjigauksessa siima saa olla hieman paksumpaa kuin pohjasta tapahtuvassa vertikaalijigauksessa. Yleisesti käytetään 0,14mm-0,16mm vahvuisia kuitusiimoja. Siiman väri on hyvä olla mahdollisimman näkyvä, parhaita värejä ovatkin räikeän keltaiset ja oranssit sävyt.

Jigitapsi Kuitusiiman jatkeena kannattaa käyttää tapsia. Siihen parhaita materiaaleja kuhalle on mm. fluorocarbontapsi. Tapsin hyvä yleisvahvuus on 0,60-0,70mm (hauelle fluorocarbontapsi vahvuudessa 0,70-1,1mm). Myös erittäin hyviä ovat teräs- ja titaanitapsit, joissa vetolujuuden tulisi minimissään olla n. 18kg.



Tuote lisätty ostoskoriin