Hauen heittojigaus
Hauen heittojigaus on erittäin suosittu kalastusmuoto erityisesti keväällä sekä syksyllä. Hauen tavoittaa jigillä kuitenkin läpi koko avovesikauden, myös kesällä. Haukea voidaan heittojigaten kalastaa oikeastaan melkeinpä mistä vaan: kivikoista, läheltä rantaa, matalikoilta tai pakkojen penkoilta. Mm. ajankohdasta sekä kalastuspaikan syvyydestä riippuu se, miten/millä haukea kulloinkin tavoitellaan. Monesti tilanteeseen sopivan kelaus- tai vapauittotekniikan löytyminen houkuttelee hauet iskemään. Vieheen väri ja koko ovat erittäin tärkeitä tekijöitä hauenjigauksessa, kuin on myös vieheen uittonopeus. Perussääntönä voi pitää kesällä pienempää viehettä ja nopeampaa uittoa, ja varsinkin loppusyksystä kun vesi on jo todella kylmää ja kalat kankeita, voi vieheen kokoa selkeästi kasvattaa ja uittoa vastaavasti hidastaa, ja jopa tarjota välillä täydellisten pysäytysten kera.
Hauen heittojigaus onnistuu hyvin veneestä ja rannoilta.
Hauen heittojigausvälineet:
Jigausvälineet pitää olla mahdollisimman tunnokkaat mutta kuitenkin jämäkät, ja niissä on oltava riittävästi voimaa. Kela, vapa ja siima pitää olla tasapainossa keskenään.
Jigivapa saa olla jämäkkä, voimakas ja mahdollisimman tunnokas, ja 2/3 toiminen. Oikea vavan mitta on jigikalastajan omissa käsissä, mutta yleisimmin käytetyimpiä vavan mittoja on 7,5-8" jalkaa, eli noin 240cm.
Jigikelan tulee olla tasapainossa vavan kanssa. Kelana voit käyttää joko avokelaa, tai hyrräkelaa.
Tärkeimpiä ominaisuuksia avokelassa on täysin takaliikkeetön takasalpa, ja hyvän otepinnan takaava kampi. Kokoluokka 2500-4000 jotta paksumpaa siimaa mahtuu puolalle riittävästi.
Myös hyrräkela on erittäin hyvä valinta haukikelaksi. Siinäkin hyvän otepinnan takaava kampi on todella tärkeä. Kokoluokka esimerkiksi 200 (vaihtelee hyrräkelamerkeittäin).
Jarruvoimaa tulee kummassakin kelassa olla riittävästi, mielellään ainakin 5-6kg verran.
Jigisiima saa olla matalassa vahvempaa kuin syvässä jigatessa, ja kokonaisuutena selkeästi vahvempaa kuin esimerkiksi kuhaa jigatessa. Yleisesti käytetään 0,25mm-0,35mm vahvuisia kuitusiimoja. Siiman väri on hyvä olla mahdollisimman näkyvä, parhaita värejä ovatkin räikeän keltaiset ja oranssit sävyt. Värikästä siimaa on helpoin seurata, vaikka monesti tärpit kyllä tuntee käsissä muutenkin.
Jigitapsi Kuitusiiman jatkeena tarvitsee ilman muuta käyttää tapsia. Siihen parhaita materiaaleja jotka kestävät hauen hampaat on joko teräs tai titaani. Tapsin vetolujuus tulee olla vähintään 18kg (jopa 40kg asti). Myös fluorocarbontapsia voi halutessaan käyttää, sen paksuus on hyvä olla 0,70-1,1mm.
Katso video - Hauen kivikkokalastus