Valikko

Ahvenen heittojigaus

Ahvenen heittojigaus on erittäin suosittu jigikalastusmuoto, joka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Ahvenen tavoittaa jigillä läpi koko avovesikauden. Ahvenen heittojigauksen perusideana on joko tavoitella pohjalinjan tuntumassa olevia ahvenia, tai välivedessä/jopa pinnassa olevia monesti syömäpuuhissa olevia kaloja, ja houkutella ne iskuun erilaisilla kelaus- ja vapauittotekniikoilla. Ahvenen heittojigaus onnistuu hyvin veneestä ja rannoilta.

Ahvenen heittojigausvälineet:

Välineistön pitää olla mahdollisimman tunnokkaat ja kevyet, ja kela/vapa/siima pitää olla tasapainossa toisiinsa. Hyvä ohjesääntö on, että tasapainopiste setille on noin 3cm kelan etupuolella, eli kun pistät etusormen kelan eteen niin vapa pysyisi lähes vaakatasossa. Tällöin et joudu kannattelemaan settiä pelkästään ranteen varassa, ja vastaisku lähtee riittävän napakasti. Ahvenelle ei tarvitse tehdä voimakkuudeltaan samansuuruista vastaiskua kuin "isoveljelleen" kuhalle, vaan nopea, terävä vastaisku ranteella monesti riittää tartuttamaan kalan.

Jigivapa saa olla kevyt, tunnokas, nopea ja kokotoiminen. Oikea vavan mitta on jigikalastajan omissa käsissä, mutta yleisimmin käytetyimpiä vavan mittoja on 6-7,5" jalkaa, eli 180-215cm.

Jigikela saa olla mahdollisimman kevyt, ja tasapainossa vavan kanssa. Kokoluokka 500 tai 1000. Tärkeimpiä ominaisuuksia kelassa on täysin takaliikkeetön takasalpa, ja hyvän otepinnan takaava kampi.

Jigisiima saa olla matalassa vahvempaa kuin syvässä jigatessa. Yleisesti käytetään 0,06mm-0,12mm vahvuisia siimoja. Siiman väri on hyvä olla mahdollisimman näkyvä, parhaita värejä ovatkin räikeän keltaiset ja oranssit sävyt. Värikästä siimaa on helpoin seurata ja pienimmätkin ahvenen tärpit havaitaan myös siimasta.

Jigitapsi Kuitusiiman jatkeena voi käyttää tapsia (myös kuha-/haukivaaran takia). Siihen parhaita materiaaleja on joko fluorocarbon-, tai monofiltapsi. Tapsin vahvuus riippuu kalastuspaikasta, mutta hyvä yleisvahvuus ahventapsille on 0,30-0,40mm.

  Katso video - Matalan veden ahvenen kalastus


Tuote lisätty ostoskoriin