Valikko

Vertikaalijigaus

Pystyjigaus (Vertical)
Pystyjigaus on erittäin hieno ja tehokas kalastusmuoto, jonka suosio kasvaa kovalla vauhdilla. Pystyjigauksessa jigiä ei heitetä vaan se lasketaan luodatun kalan näkökenttään ja yritetään saada kalat iskuun erilaisilla uittotekniikoilla ja ahkeralla ottivärien etsimisellä. Pystyjigauksessa lisämielenkiintoa tuo kaikuluotaimen lukeminen, joka mahdollistaa jigin ja kalan reaaliaikaisen seuraamisen. Pystyjigauksessa ei olla ankkurissa vaan käytetään sähkömoottoria pitämään venettä koko ajan pienessä liikkeessä ja jigi mahdollisimman tarkasti kalojen läheisyydessä, joka ärsyttää kaloja entisestään.

Pystyjigausta pystyy harrastamaan läpi koko avovesikauden. Erityisen tehokasta se on kesällä sekä syksyllä, kuin myös aivan loppukaudesta. Pystyjigaaminen onnistuu lähes missä tahansa, esimerkiksi pakkojen penkoilta/reunoilta, syvänteistä (kuhan pystyjigauksessa kannattaa kuitenkin kalastaa max 8-10m syvyydestä, jotta alamittaisen kuhan pystyy vielä vapauttamaan), tasaisilta savipenkoilta jne. Monesti tilanteeseen sopivan uittotekniikan/-nopeuden löytyminen houkuttelee erityisesti kuhat iskemään. Hyvin usein uittoliikkeen ei tarvitse olla kovin suuri, jopa vavan paikallaan pitäminen on monesti sen hetken oikea tyyli (tuuli ja virtaukset joka tapauksessa liikuttavat viehettä vaikka kalastaja yrittäisikin pitää sitä täysin paikallaan).

Varsinkin vieheen väri ja myös koko ovat erittäin tärkeitä tekijöitä vertikaalijigauksessa. Päivän ottiväri pitää monesti löytää monta kertaa, olosuhteiden vaihtuessa. Kuhalle kannattaa kokeilla ja tarjota erikokoisia jigejä, esimerkiksi kokoluokassa 5-8". Hauelle jigi saa keskimäärin olla kooltaan isompi. Keskikesän kuumimman jakson hauen vertikaalijigauksessa kannattaa tarjota myös todella pieniä jigejä. Aralle kalalle kannattaa keskimäärin aina tarjota pienemmän kokoista jigiä.

Vertikaalijigaus onnistuu ainoastaan veneestä, ja keulasähkömoottori on tähän kalastustyyliin erittäin tehokas, ja paljon helpottava apuväline.

Vertikaalijigaus onkin erittäin koukuttava kalastusmuoto!


Vertikaalijigausvälineet:

Jigausvälineet pitää olla mahdollisimman tunnokkaat, mutta niissä on myös oltava riittävästi voimaa. Kela, vapa ja siima pitää olla tasapainossa keskenään.

Jigivapa saa olla jämäkkä, voimakas ja mahdollisimman tunnokas. Aihion jäykkyys kannattaa mitoittaa siihen, minkäpainoisilla jigipäillä (+jigi) kalastaa eniten. Oikea vavan mitta on jigikalastajan omissa käsissä, mutta yleisimmin käytetyimpiä vavan mittoja on 5,5-6,5" jalkaa, eli noin 180cm.

Jigikelan tulee olla tasapainossa vavan kanssa. Hyrräkela on "varmempi valinta" kun puhutaan vertikaalijigauksesta, mutta ko. kalastusmuoto kyllä onnistuu myös avokelalla.
Hyrräkelassa hyvän otepinnan takaava kampi on todella tärkeä. Kokoluokka esimerkiksi 100-200 (vaihtelee hyrräkelamerkeittäin). Jarruvoimaa tulee olla riittävästi mikäli kalastetaan haukea sekä kuhaa, mielellään ainakin 5-6kg verran.

Jigisiima saa olla matalassa vahvempaa kuin syvässä jigatessa, ja mahdollisimman ohutta (kuitenkin samalla riittävän kestävää) jotta siima/viehe laahaa mahdollisimman vähän, ja näkyy aina kaikuluotaimen näytöllä. Yleisesti käytetään 0,10mm-0,14mm vahvuisia kuitusiimoja. Siiman väri on hyvä olla mahdollisimman näkyvä, parhaita värejä ovatkin räikeän keltaiset ja oranssit sävyt. Värikästä siimaa on helpoin seurata, vaikka monesti tärpit kyllä tuntee käsissä muutenkin, ja näkyvät kaikuluotaimessa.

Jigitapsi Kuitusiiman jatkeena kannattaa käyttää tapsia. Siihen parhaita materiaaleja kuhalle on joko fluorocarbon-, tai monofiltapsi. Tapsin vahvuus riippuu kalastuspaikasta, mutta hyvä yleisvahvuus on 0,45-0,60mm (hauelle fluorocarbontapsi vahvuudessa 0,70-1,1mm). Myös erityisesti hauelle voi käyttää myös teräs- tai titaanitapseja, joissa vetolujuuden olisi hyvä olla minimissään n. 18kg.



Tuote lisätty ostoskoriin